Vardag

Sju vackra citat från Astrid Lindgren som vi aldrig får glömma!

Astrid Lindgren, den berömda svenska författaren till böcker som ”Pippi Långstrump” och ”Bröderna Lejonhjärta”, var inte bara kreativ i sitt skrivande utan hade också en stark socialt medvetenhet. En anekdot som illustrerar detta engagemang handlar om hennes reaktion på ett brev från en ung fan.

En dag fick Astrid Lindgren ett brev från en flicka som undrade varför Pippi Långstrump inte betalade skatt. Flickan var förbryllad över att Pippi hade så mycket guld och ändå inte betalade skatt som alla andra. Istället för att avfärda brevet som ett barns oskyldiga fråga, tog Lindgren sig tid att skriva ett svar som var lika lekfullt som pedagogiskt.

I sitt svar förklarade Astrid att Pippi faktiskt ville betala skatt, men hon var så upptagen med sina äventyr och busigheter att hon hade glömt bort det. Lindgren passade på att använda situationen för att lära flickan vikten av att betala skatt och bidra till samhället.

Det visar på Astrid Lindgrens förmåga att inte bara underhålla barn genom sina berättelser utan också att integrera värdefulla livslektioner på ett sätt som var lätt att förstå och minnesvärt för läsarna.

Här är några fantastiska citat från våran älskade Astrid Lindgren

”Låt livet bära med sig vad det vill, och låt mig vara stark nog att ta emot vad det bjuder.”

”Man kan inte piska in något i barn, men man kan smeka fram mycket ur dem.”

”Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv.”

”Jag ogillar allt indelande av människor efter nationer och raser.”

”Allt stort som skedde i världen skedde först i någon människas fantasi.”

”Man bör leva sitt liv så man blir vän med döden.”

”Jag har inget emot att dö, bara inte imorgon, jag har en del jag skall göra först.”