Vardag

Maträtter som var riktigt heta på 80-talet!

Fondue, när man ska doppa allt i smält ost!

Fondue är en traditionell maträtt med rötter i Schweiz, som blev mycket populär över hela världen under 1970- och 1980-talen. Ursprungligen var fondue en rätt som konsumerades av bönder i de schweiziska alperna under vintermånaderna, när de var tvungna att använda upp resterna av hårdost och bröd för att undvika slöseri.

Klassiskt räfflade pommes!

Lergrytan, ett måste i alla hem!

Det är en metod som har använts i århundraden runt om i världen, och som fortsätter att vara populär för att den ger en unik smak och konsistens till maträtter.
En lergryta är vanligtvis tillverkad av obehandlad lera och har förmågan att bevara fuktighet och långsamt tillaga maten.

Smördegsinbakad fläskfilé

Banana Split

Banana Split har en intressant historia som sträcker sig tillbaka till början av 1900-talet i USA. Det finns flera olika berättelser om dess ursprung, men en av de mest populära är kopplad till Latrobe, Pennsylvania, där en apotekare vid namn David Strickler anses ha skapat Banana Split för första gången 1904.

Historien säger att Strickler, som arbetade som apotekare i Tassel Pharmacy i Latrobe, ville skapa en ny och lockande dessert för att locka kunder till apotekets soda fontän.

Han hade idén att dela en banan längs med och placera den på sidorna av en långsmal tallrik, fylla den med tre kulor glass och sedan toppa varje kula med olika såser och tillbehör. Denna kreation blev känd som Banana Split, och det sägs att den ursprungligen såldes för 10 cent.

Chili Con Carne

After eight gifte sig fint med päronhalvor

Hasselbackspotatis!

Hasselbackspotatis är en klassisk svensk potatisrätt som har blivit populär över hela världen. Rättens namn kommer från restaurangen Hasselbacken i Stockholm, där den först serverades.

Det finns olika versioner av historien bakom dess skapande, men det sägs vanligtvis att hasselbackspotatis uppfanns av en kock vid namn Leif Elisson på Hasselbacken på 1950-talet.

Till förrätt var det alltid räkcocktail som gällde

Kassler och ananas

Flygande Jakob

Flygande Jakob är en populär svensk maträtt som sägs ha uppfunnits på 1970-talet av en person vid namn Ove Jacobsson. Historien bakom rätten är inte helt klarlagd, men det finns några olika versioner som cirkulerar.

Enligt en version av historien var Ove Jacobsson en pilot och amatörkock som skapade rätten medan han var på en resa till Egypten. När han återvände till Sverige delade han med sig av receptet till sina vänner och det blev snabbt populärt