Djur

Två älgar möter en cyklist. Men kolla in vad den ena älgen hittar på då!

Två stora och ståtliga älgar, deras imponerande gestaltningar tydliga i det mjuka dagsljuset, vaknade denna dag med en plötslig längtan att ge sig ut på en utdragen promenad längs en vackert slingrande cykelbana.

En bit bort närmar sig tystlåtet en cyklist, trampandes i harmoni med naturens rytm. Det dröjer inte speciellt länge innan den stilla susningen av däck mot asfalt får älgarnas uppmärksamhet, och det är bara en tidsfråga innan deras vägar sammanflätas på den gemensamma stigen genom landskapet.

Vid en första tanke kan man föreställa sig att vilda djur ogärna rör sig nära människor, men det är en föreställning som kanske inte alltid stämmer. Naturens hemligheter är många, och ibland överraskar den oss genom att bryta stereotyper. Så, det är något vi inte bör vara så säkra på; vilda djur har en förmåga att överraska och dela ögonblick av närhet och nyfikenhet med människor på sätt som vi inte alltid förväntar oss.

Väl framme vid cyklisten, fascinerad av den stillsamma närheten till människan, beslutar sig den ena älgen för att ta en lite närmare titt på honom och hans cykel. Med långsamma steg och nyfikna ögon granskar älgen nyfiket cyklistens förehavanden och den blanka, välrustade cykeln som verkar vara en föremål av intresse och mystik för det storslagna djuret.

Kanske är det första gången den kommer i kontakt med både människor och cyklar? Nyfiken är den. Se vad som hände i klippet nedanför.