Vardag

Supermaten som gör underverk – bara 2 matskedar om dagen räcker!

1

Försäljningen av Chiafrön har ökat lavinartat och allt flera har nu hitta fördelarna med dem. Chiafrön är små knippen av energibomber och innehåller mängder med mineraler och vitaminer som håller kroppen frisk.

Fröna har sitt ursprung ifrån Centralamerika och innehåller hela 15 gånger mer magnesium än broccoli, 4 gånger mer järn än spenat och 10 gånger mer omega-3 fetter än lax.

Här kan du läsa om ett flertal positiva hälsoeffekter och vad du tjänar på att inkludera dem i din vanliga kost.

Att äta chaifrön kan hjälpa dig med med följande:

Viktminskning
Fröna absorberar vatten och expandera i magen. Detta medföra att du tidigt känner en mättnadskänsla och som följd äter mindre.

Halsbränn:
Chiafrön lindrar besvär från halsbränna. Fröna absorberar extra magsyra som gör att din halsbränna kan lindras eller till och med försvinna helt.

Sår läker snabbare
Eftersom fröna innehåller aminosyror, vitaminer och spårämnen som hjälper kroppen att skapa nya celler snabbare och därför läker sår effektivare.

Sköldkörtel problem
Det selen och zink som finns i chiafrön hjälper till med sköldkörtelns funktion och att återställa hormonbalansen.

Mag- och tarmproblem
Fröna motverkar diarré och innehåller mycket fiber som hindrar förstoppning.

Blodförtunnande
En studie från Nutritional Science Research Institute hävdar att chiafrön har en blodförtunnande effekt vilket kan reducera risken för hjärtattack och stroke.

1källa

2 matskedar chiafrön innehåller följande:

25% av RDI koppar
20% av RDI magnesium
26% av RDI fibrer
14% av RDI kalcium
11% av RDI fosfor
29% av RDI vitamin E
11% av RDI vitamin B1
18% av RDI vitamin B3
38% av RDI omega 6
13% av RDI järn
11% av RDI mangan
8% av RDI kalium
5% av RDI vitamin A
7% av RDI vitamin B8
8% av RDI zink
2% av RDI vitamin B7
0,16% av RDI vitamin B6
308% av RDI omega 3

Matlagning
De kan ätas råa eller tillagade och används ofta i smoothies, yoghurt, gröt, bakverk och som en förtjockningsmedel i puddingar och såser.
Blötlagda frön: När de blötläggs i vätska sväller de och bildar en geléliknande konsistens, vilket gör dem populära i chia pudding och drycker.

De här små fröna har uppenbarligen mycket goda effekter på din hälsa. Prova dem själv och dela med dig av denna kunskap på Facebook!