Vardag

Minns du det klassiska introt till barnprogrammet Humle och Dumle från 1959?

Barnprogrammet Humle och Dumle är en riktig klassiker och det sändes på Sveriges Televisions för första gången 1958. Humle och Dumle bodde i Kapten Bäckdahls skafferi och de två figurerna var mycket förtjusta i mat.

Programmet introducerades av Göteborgs-TV´s första hallåa Birgitta Hellstrand och det innehöll specialeffekter och massa andra fiffiga TV-trix.

Karaktärerna Humle och Dumle är två upp-och-ner-vända ansikten vars hakor endast gjorts synliga och färglagts för att likna vanliga ansikten.

Det som gjorde ”Humle och Dumle” så speciellt var dess förmåga att lära barn genom att göra ämnen intressanta och roliga.

Genom att använda lek och utforskning som verktyg kunde programmet inspirera unga tittare att vara nyfikna och utforska världen omkring sig, och det är en av anledningarna till att det fortfarande är så kärt bland många vuxna som växte upp med det.

Humle (eller ”Bumble” på engelska) spelades av skådespelaren Carl-Åke Eriksson. Dumle (eller ”Grumble” på engelska) spelades av skådespelaren Allan Edwall.

Kolla in det klassiska introt från Humle och Dumle! Lämna gärna en kommentar i kommentarsfältet och berätta vad du tyckte.