Vardag

Den hemlösa mannen snubblar på trottoaren. Du kan aldrig gissa vem som hjälpte honom!

En hemlös man på kryckor försöker ta sig fram på trottoaren, men hans handikapp sätter käppar i hjulet. Han kämpar för varje steg och balanserar osäkert på kryckorna. Plötsligt blir bördan för tung, och han faller ner på marken.

Alla hans ägodelar sprids omkring honom, och han försöker förtvivlat att resa sig igen. Trottoaren fylls av människor som skyndar förbi, vissa viker undan för att undvika att trampa på honom.

Detta är bara ett scenarie som utspelar sig. Människors medkänsla varierar kraftigt utifrån våra förutbestämda fördomar.

Välklädda män går förbi den hemlösa mannen, blickar i sidled eller tittar bort. Ingen gör sig besvär att stanna och erbjuda en hjälpande hand. Fördomar och förutfattade meningar verkar dominera scenariot, och det är som om osynliga murar av likgiltighet omger den hemlösa mannen.

Men plötsligt händer något oväntat. Mitt i den strida strömmen av människor bestämmer sig en mycket speciell person för att ta sitt ansvar. En person med vänliga ögon och en medmänsklig inställning stannar upp.

Han böjer sig ner, börjar samla upp mannens saker och erbjuder honom en hand. Tillsammans lyckas de resa den hemlöse mannen från marken.

Det här sociala experimentet, utfört av Youtube-gruppen ”ModelPrankstersTV”, bekräftar tyvärr våra fördomar om samhällets bristande medmänsklighet. Men det visar också på den hoppfulla insikten att det alltid finns de som väljer att bryta mönstret, att sträcka ut en hand och göra en positiv skillnad.

Se själv vem som valde att göra skillnad i videon nedan och låt det vara en påminnelse om att vi alla har makten att förändra någons dag genom en enkel handling av medkänsla.