Djur

En man låg och vilade i skuggan när en gepard bestämde sig för att gosa med honom

Den fantastiska geparden är det snabbaste däggdjuret och kan nå hastigheter på upp till 130 kilometer i timmen. De har skarp syn, vilket gör att de kan se sitt byte från långt avstånd och sedan jaga det.

Det tar bara tre sekunder för en gepard att nå sin topphastighet. För att styra när de springer i höga hastigheter använder de sin muskulösa svans som en rodervinge.

Liksom många imponerande djur runt om i världen minskar gepardens antal. Om människor inte ingriper till deras förmån kommer de tyvärr så småningom att bli utrotade.

Enligt National Geographic uppskattas det att det bara finns cirka 7 000 geparder kvar i det vilda, vilket är en minskning från 14 000 geparder år 1975. Mycket av detta kan tillskrivas förlusten av värdefull mark som en gång var en del av deras hemmaplan.

”Geparden har drivits bort från 91 procent av sitt historiska utbredningsområde – de stora katterna strövade en gång över nästan hela Afrika och stora delar av Asien, men deras population är nu främst begränsad till sex afrikanska länder: Angola, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Sydafrika och Moçambique.

Artens är nästan redan utrotad i Asien, med färre än 50 individer kvar i en isolerad del av Iran.”

Marken de en gång strövade på används nu för jordbruk och boskap, och om geparderna utgör något hot, särskilt mot boskap, kommer bönderna att eliminera dem.

”Geparder är också föremål för kollisioner med fordon, tjuvjakt för deras skinn och till och med för köttindustrin.

Utan byte har geparderna inte tillräckligt att äta. En ytterligare faktor är gepardens exploatering i den exotiska djurhandeln.

Eden är en gepard som bor på Cheetah Experience i Sydafrika, ett geparduppfödningscenter.

Uppfödning i fångenskap är ett sätt att bidra till att skydda arten.

När en av hennes vårdare, Dolph Volker, beslutade sig för att ta en tupplur i skuggan av ett träd i hennes inhägnad förväntade han sig inte att hon skulle ansluta sig till honom!

Även om Eden är väldigt ”tam”, är hon fortfarande ett vilt djur och skulle potentiellt kunna vara farlig. Men, hon verkar inte farlig alls när hon kramar och sover med sin mänskliga vän.

Se det fantastiska mötet med geparden i videon nedan och gilla gärna och dela detta underbara ögonblick! Lämna gärna en kommentar i kommentarsfältet och berätta vad du tyckte.