Vardag

Volontärgruppen räddar offer för sexhandel med barn. Vilka hjältar!


Mänsklig sexhandel, där vuxna och barn är tvungna att delta i sexuella handlingar för pengar fortsätter att vara ett globalt problem. Även om du kanske inte tror att det är ett problem som finns i närheten av dig, visar ändå statistiken att chansen är stor.

År 2017  sågs 4 460 fall av människohandel. Det har gått ner från året före då det var rekord med 7 641 fall. Men det är uppenbarligen fortfarande ett stort problem.

Samma år uppskattade National Center for Missing & Exploited Children att en av sex hotade rånvägar som rapporterades till dem var sannolikt offer för sexhandel. En rapport från Urban Institute uppskattade även att den underjordiska könsekonomin genererar mer än 50 miljarder dollar om året, över hela världen, inklusive mer än 290 miljoner dollar bara i en stor amerikansk stad som Atlanta.

Lyckligtvis finns det människor som arbetar för att stoppa människohandeln, inklusive den ideella gruppen Saved in America, som är bosatt i San Diego, Kalifornien. Teamet består av tidigare brottsbekämpande officerare, Navy SEALs och andra tidigare militära medlemmar.

Ett fall som upptagits av Saved i Amerika var den 15-årige Seraphine Bustillos, en flicka som gick bort i juli 2017. Tillsammans med liknande grupper som kallades Cal Advocates och Team Amber arbetade med polisen för att se till att Bustillos hittades säkert av Los Angeles polisen ungefär tre månader efter att hon saknades. Enligt Coast News hade Bustillos varit med en äldre man som hade en kriminell bakgrund.

People Magazine rapporterade också om en 16-årig Kalifornien flicka som gick bort i januari 2016 och hittades senare med hjälp av Saved America medlemmar. Vi kunde inte hitta mer specifika uppgifter om det här fallet.

Grundaren av Saved in America Joseph Travers, en kapellinna och privat utredare som säger att han flyttade och startade gruppen efter att ha hört historien om Brittanee Drexel, som försvann 2009. Drexel tros ha blivit kidnappad, våldtagen och mördad.

”Jag visste att gäng, fängelsebanden och karteller tog över narkotikahandel på 1980-talet och sedan tog de över sexhandel runt sekelskiftet”, sa Travers till People. ”När jag läste om Brittanee Drexel som försvann, visste jag att gänget var involverade.”

Nu har Travers team genom granskning, övervakning och polissamarbete hjälpt 60 framgångsrika barnåtervinningar???? under de senaste tre åren.

I en YouTube-video som läggs ut på gruppens konto säger de att i San Diego beräknas antalet kommersiella exploateringsoffer inklusive tonåringar för sexhandel uppgå till mellan 3 400 och 8 100 per år.

”Offentliga har fått veta vad som händer,” Sean Murphy, en pensionär i San Diego, polisens löjtnant och medlem av Saved in America, säger i videon. ”Det händer här i San Diego, Kalifornien.”

Enligt den nationella hotlinen för människohandel i Kalifornien, Texas och Florida är de tre staterna som de ser de flesta fallen i.

Föräldrar debiteras inte för att få hjälp av Saved i Amerika. Eftersom gruppen endast är beroende av finansiering från anhängare med målet att rädda ett försvunnet barn innan de  utnyttjas i sexhandeln.

Allt vi vill  är att se att barnet återhämtar sig och får tillbaka sitt liv igen, säger huvudchef Kirby Horrell.

Efter att barnet har återförenats med sina föräldrar så får de också hjälp med behandling och rehabilitering.