Vardag

Vad som händer i din kropp när du dricker en kopp kaffe

För många av oss är kaffe mer än en dryck. Det är en oumbärlig del av vår wake-up ritual, något som vi inte kan vara utan. Vare sig du njuter av tystnaden en tidig morgon eller en middag med familj, vänner eller kollegor.

Här kan du få en överblick över vad som händer med din  kropp ett par timmar efter att du avnjutit en kopp kaffe. En del av vad vi har hittat är ganska häpnadsväckande

1

Första 10 minuterna: Koffeinet går in i blodet och hjärtfrekvensen och blodtrycket börjat att stiga

20 minuter: Börjar du känna dig mera alert och fokuserad. Du känner att det blir lättare att ta välgrundade beslut och att du kan hantera problem.

30 minuter : Din kropp börjar att producera mera adrenalin. Detta kan leda till att du ser bättre eftersom pupillerna vidgas .

40 minuter : Nivån av serotonin i kroppen börjar stiga. Detta förbättrar funktionen av de motoriska nervcellerna som i sin tur ökar muskelstyrkan.

4 timmar: Kroppen börjar att förbränna fett även fast du inte rör dig. Koffein kan också stimulera och öka produktionen av magsyra.

6 timmar: Koffeinet i kaffet ger en urindrivande effekt, till skillnad från vatten. Din kropp förlorar essentiella vitaminer och mineraler och detta kan leda till     små störningar i ämnesomsättningen.