Familj, Vardag

Psykologen varnar: skärmberoende kan skada ditt barns hjärna. Detta borde alla föräldrar läsa!


Om du som förälder ger ditt barn surfplattan eller mobilen varje gång det är uttråkat, eller när du vill ha lugn och ro, bör du lyssna på vad experterna säger.

Enligt en ny forskning kan långvarig användning av mobila enheter faktiskt leda till ”Screen Dependency Disorder” (SDD) som i sin tur ger en mängd olika symptom, så som sömnlöshet, ryggvärk, viktökning, synproblem och huvudvärk. Detta rapporterade SmartParenting.

Förutom det fysiska har SDD också känslomässiga symptom som ångest, skuldkänslor och ensamhet.

SDD anses vara en ny utmaning för barnneurologin.

Dr Aric Sigman psykolog och författare till forskningsprojektet sade att tillståndet är väldigt likartat med ”Internet Addiction Disorder”.

Även om ytterligare forskning om sjukdomen för närvarande är pågående visar tidigare studier att de som lider av SDD har mikrostrukturella och volymetriska skillnader i eller abnormiteter i både grå och vit materia i deras hjärnor, säger Dr. Sigman.

Enkelt sagt, SDD kan eventuellt leda till hjärnskador.

En säker indikation är när mobilanvändningen redan har påverkat barnets beteende.

Källa: kongalytik

Enligt en barnutvecklingsspecialist borde föräldrarna bli oroliga när regelbundna familjerutiner eller uppgifter inte kan utföras av barnet längre på rund av han eller hon inte kan ”tas ifrån skärmen”.

Föräldrarna bör prata med en läkare om sitt barns beteende som de har observerat hemma.

Mobila surfplattor är användbara och viktiga verktyg för kommunikation, forskning, lärande och underhållning. Balans! är dock nyckelordet.

Men hur mycket skärmtid är egentligen tillräckligt för era barn?

Källa: Bay Area News Group

Enligt American Academy of Pediatrics (AAP) bör barn i åldrarna 2 till 5 år ha högst en timmes skärmtid per dag. Barn under 18 månader borde inte tillåtas att använda några mobila enheter alls.

Försökt att hålla dig till dessa grundregler och dela artikeln vidare så sprider vi kunskapen!