Familj, Vardag

När du får veta allt bakpulver kan göra undrar du varför burken bara står och dammar i skåpet!

Om du skulle prioriterar alla livsmedel i ditt hem skulle bakpulver hamna i topp. Det är mångsidigt och har en rad olika användningsområden för både dig och ditt hem

Natriumbikarbonat är ett vitt pulver som löses lätt i vatten (helst varmt) och det har en salt och något syrlig smak. Det har tusentals användningsområden, är helt giftfritt vid förtäring och orsakar inte hudirritation.

Släng alla andra rengöringsprodukter som är skadliga för dig och miljön och börja istället använda bakpulver. Både för dig och ditt hem!

Tar bort unkna lukter
Bakpulver tar bort obehaglig lukt i kylskåpet. Lägg in en påse med bakpulver. På kuddar kan du strö på bakpulver och låt verka en stund. Sen dammsuger du eller skakar bort resterna. Häll ner lite i skor och dålig lukt försvinner.

För din hälsa
Bakpulver och vinägerbakpulver lindrar irritation av myggbett och även vid  solbränna (blanda med vatten och stryk på som en vanlig kräm).

Använd bakpulver för att behandla dina trötta fötter. 3 matskedar i en balja med varmt vatten och blötlägg sen fötterna. Det neutraliserar halsbränna. Drick ett glas varmt vatten med en halv tesked bakpulver.

För dålig andedräkt
Natriumbikarbonat fräschar upp andedräkten, minskar tandsten och förebygger karies. Gurgla med en lösning bestående av bakpulver och vatten. Detta tar bort dålig andedräkt.

Skönhetsvård
Kan användas som deodorant tack vare dess egenskaper som neutraliserar syror på huden och eliminerar lukt i armhålorna. Gör en smet med lite vatten och stryk på. Om du lider av mjäll, gnugga en handfull bakpulver i hårbotten och tvätta normalt. Upprepa 5-6 gånger.

Miljövänlig städning av hemmet
Bakpulver rensar avlopp, rengör silver, dödar duschdraperi-mögel (blandat med tvål och vinäger), rengör toaletter (applicera på ytan tillsammans ett stänk vinäger och låt verka över natten), kan användas istället för sköljmedel (1/4 kopp per sats).

Bakpulver eliminerar också lukter som finns i papperskorgar och fräschar upp garderober (samma procedur som i köket), tar bort lukt ur bilar, strö på säten och dammsug efter 15 minuter.

Bekämpning av skadedjur
Myror som förstör dina rabatter och blommor och invaderar ditt kök kan du bli av med om du placerar bakpulver vid dörrar och i fönster. Om dina pälsdjur lider av loppor, eller om du vill motverka, fixar du en blandning av bakpulver och salt och strör på sängar, vrår eller varhelst husdjuren ofta vistas. Låt verka i 24 timmar och dammsug sedan.