Familj, Vardag

En lärare lät sina elever gå omkring med tomater i fickorna – när du förstår anledningen kommer du inte lämnas oberörd!


En lärare bad sina eleverna att skriva upp namn på personer som de tyckte illa om eller hatade. Medan eleverna skrev ned namnen började läraren bära in lådor med tomater i klassrummet. Eleverna tittade på varandra och kunde inte riktigt förstå vad som skulle hända. Men läraren berättade att eleverna skulle ta en tomat för varje namn som de skrivit ned på listan och därefter skriva namnen på de personer de hatade på tomaterna.

Därefter delade läraren ut påsar till eleverna i vilka tomaterna skulle ligga. När de var färdiga sade läraren att de nu skulle bära med sig den här påsen vart de än gick. Det spelade ingen roll om de skulle gå till gymnastiksalen, toaletten eller om de var ute på rast, tomatpåsen skulle vara med överallt. Vissa hade bara någon enstaka tomat i sina påsar medan andra behövde flera påsar för att få plats med alla tomater.

De elever som hade många tomater i påsarna började klaga redan efter ett par timmar över hur jobbigt det var att släpa med sig påsarna och i takt med att dagarna gick började tomaterna bli dåliga och lukta illa. Till sist stank det i klassrummet och på hela skolan och eleverna blev mer och mer arga över uppgiften. Eleverna gick till läraren och sade att de inte längre ville fortsätta med övningen.

Då förklarade läraren att det fungerar på samma sätt med vad man har i sitt hjärta.

Om hjärtat är fullt av hat till andra människor och om man bär med sig det hatet vart man än går så känns det jobbigt inombords. Läraren avslutar med att säga: Om du nu tycker att det luktar så illa och är så jobbigt att bära med dig den här tomatpåsen i en vecka, föreställ dig då hur det är att bära med sig hat och bitterhet i hjärtat dag ut och dag in. Hjärtat kan vara som en vacker trädgård som om man vårdar och tar hand om det så blir det den vackraste av frukter, men om man låter ogräset växa så kan inte hjärtat blomstra.

Förlåt dem som sårar dig eller träna dig på att se det fina i personer du stör dig på. Annars ruttnar hatet i hjärtat och då är det svårt för de vackra och goda frukterna att växa där.