Humor

Ekonomiklassen

På ett flygplan som lyfte från Johannesburg i Sydafrika hade en medelålders, välbärgad vit kvinna fått en plats bredvid en färgad man.

Omedelbart efter starten påkallade hon flygvärdinnans uppmärksamhet för att klaga på sin plats i flygplanet. ”Vad kan jag hjälpa till med?” frågade värdinnan den vita kvinnan.

”Kan du inte se det?” svarade hon. ”Ni har satt mig bredvid en svarting! Jag kan inte sitta bredvid den här vämjeliga människan. Ni får minsann hitta en ny plats till mig!”

”Var snäll och lugna ner er” sa värdinnan och fortsatte: ”Planet är väldigt fullt, men jag ska se om det inte finns någon ledig stol i ekonomi eller första klass.”

Kvinnan tittade nedlåtande på den ursinniga mannen bredvid henne, och även på många av de omkringsittande passagerarna. Några minuter senare kom flygvärdinnan tillbaka med goda nyheter.

”Som jag misstänkte är ekonomiklassen fullbokad, men jag har upptäckt att vi faktiskt har en ledig plats i första klass.”

Innan damen fick en chans att svara fortsatte värdinnan: ”Det är dock väldigt ovanligt att vi gör sådana här byten då planet har lyft, och jag var tvungen att få ett specialtillstånd från vår flygkapten.

Men under dessa förhållanden så var det inga problem. Han tyckte att det var upprörande att någon skulle behöva sitta bredvid en sådan avskyvärd person.”

Då värdinnan sagt detta vände hon sig sålunda mot den färgade mannen och sa: ”Så om ni plockar ihop era saker och följer med mig så har vi en plats i första klass åt er.”

Vid denna tidpunkt ställde sig de övriga passagerarna upp och gav en stående ovation medan mannen plockade ihop sina tillhörigheter och följde flygvärdinnan in i första klass.