Vardag

Detta händer i din kropp om du äter ägg varje dag!

Ägg är ett prisvärt och hälsosamt livsmedel. De är berikade med järn, aminosyror och antioxidanter. När du väljer ägg bör du ta ekologiska. Ekologiska ägg är inte bara rika på näringsvärden, de är dessutom fria från hormoner och antibiotika.

Åtta bra saker händer i din kroppen när du äter ägg dagligen

1. Skelettet blir starkare.

Ägg innehåller kalcium som gör dina ben starkare. Kalcium motarbetar dessutom benskörhet. Ägg är rika på D-Vitamin som reglerar kalkbalansen i skelett och tänder.

2. Förbättrad hud, finare hår och naglar.

B-vitamin och omega 3-fettsyror i ägg är viktiga ämnen som hjälper dig att få bättre hår, hud och naglar.

3. Underlättar när du ska bygga muskler.

Många känner till att ägg innehåller en hög proteinhalt. Protein är den viktigaste byggstenen när du ska bygga muskler.

4. Hjärnan utvecklas.

Ämnet kolin finns i ägg och är bra för hjärnans tillväxt och utveckling. Det förbättrar gallblåsans, binjurarnas, könskörtlarnas och hjärtats funktioner. Det ger även ett förbättrat minne.

5. Du får i dig mycket vitaminer och mineraler.

De flesta antioxidanter, vitaminer och mineraler finns i ägg. Vitamin E, folsyra och selen är bara några exempel. Vill du få i dig ett brett spektrum av vitaminer och mineraler bör du äta ägg.

6. Väldigt bra för ögonen.

Antioxidanterna lutein och zeacanthin finns i ägg och de skyddar ögonen och minskar även risken för att du senare ska drabbas av sjukdomen grå starr.

7. Det blir lättare att hålla vikten.

Ägg ger en rejäl mättnadskänsla och det i sin tur håller dig borta från allt småätande mellan måltiderna.

8. Hjälper mot ångest

Om du har brist på de 9 aminosyror som finns i ägg kan konsumtion få en positiva mental effekt på din hälsa. En studie från 2004 i ”Proceedings of the National Academy of Sciences” beskriver hur försökspersoner som åt ägg med aminosyran lysin, signifikant fick minskad ångest och stress.