Vardag

Brukar du tillrättavisa hur folk stavar? Då har vi dåliga nyheter för dig

1

Forskning visar att personer som påpekar andras språkfel på nätet är egentligen dåliga människor.

Studien gjordes på University of Michigan och visar att personer som blir irriterade över grammatiska fel på nätet oftast har en mycket sämre personlighet jämfört med andra som väljer att ignorera stavfelen.

Tester visar att personer som överreagerar på stavfel är mindre öppna och mer benägna att döma dig utifrån dina misstag.

Forskarna anser att studien kan lära oss mycket om hur människor kommunicerar, framför allt på sociala medier. I studien deltog 83 testpersoner som fick läsa e-post om en annons där en påhittad person letade efter en inneboende. Vissa av svaren innehöll mycket stavfel och grammatiska avvikelser medan andra var helt korrekt formulerade. Sedan fick testpersonerna bedöma svaren och skaffa sig en bild av den sökande. De fick bedöma hur intelligenta de var samt hur bra de skulle passa som inneboende.

Efter detta fick de själva genomgå ett klassiskt personlighetstest där man testade deras öppenhet, introverta/extroverta egenskaper samt medvetenhet och trevlighet. Överlag bedömde alla de helt påhittade personerna som ville bli inneboende som mindre smarta än de som uttryckt sig grammatiskt perfekt. Men det visade sig att vissa personlighetstyper dömde de som stavade fel MYCKET hårdare.

Vad betyder nu detta?

Visa kärlek och var snäll. Visst kan man så klart rätta folk men det är onödigt när det leder till att man kanske sårar någon.

Dela detta så att alla de människor som rättar andra på nätet kan få sig en tankeställare och kanske ändra lite på sitt dumma beteende.