Vardag

10 saker som inte används för vad de var avsedda för


Några genialiska uppfinningar skapades av en slump och några var avsedda för helt olika ändamål men fick istället ett nytt liv.
Vi hittade några exempel på saker som användes på helt andra sätt förr.

1. Ölunderlägg

Först och främst har den här saken ett namn: bierdeckel. Detta ord av tyskt ursprung kan översättas som ”öltopp”. Denna grej skapades på 1800-talet på restauranger  som hade uteservering. Människor täckte sina glas med den här kartongbiten för att skydda drycken från insekter.
Folk började senare använda bierdeckels som underlägg för att skydda bordet från droppande öl.

 

2. Te

Numera kan inte många föreställa sig sin dag utan en kopp te. Men för länge sedan i Kina användes te som ett toniskt läkemedel.
När drycken äntligen kom till Europa blev det också ett läkemedel. Te användes ofta i fall av gikt. Doktor Cornelis Dekker hävdade att Te kan hjälpa dem som redan har ett ”ben i graven .” Han hävdade också att det var nödvändigt att dricka 50 koppar te per dag.

 

3. Skrivnings- och läsningssystemet för blinda

1808 skapade kapten Charles Barbier ”nattalfabetet”. Detta var ett speciellt system för militären som gjorde det möjligt för människor att koda meddelanden och läsa dem på natten. Det var viktigt eftersom  ljus kunde ha lockat fiendens uppmärksamhet.
Barbier trodde att hans uppfinning också kunde användas av blinda människor. Detta var ett bra beslut, och ”nattalfabetet” var bekvämare än det Haüy-system som användes vid den tiden.

 

4. M&M godis

Dessa godisar skapades för militären under andra världskriget. Vanlig choklad smälte i solen, men dessa gjorde inte det.

5. Ballongdjur

Det kan tyckas helt konstigt men idén att vrida ballonger i djurens figurer tillhör aztekerna. De brände dessa figurer på toppen av sina pyramider som ett offer till sina gudar. För att göra sådana ballonger blåste de luft i djurens tarmar och band dem med trådar gjorda av växter.

6. Paraplyn

Paraplyn började användas tidigare i Europa och Kina för skydd mot solstrålar. År 1750 var Jonas Hanway den första personen som använde paraplyet för att skydda sig mot regn.

7. Hoods

Olika länder runt om i världen har någon form av huva. Capuchin Friars använde huva för att dölja sina ansikten. Ur symbolismens synvinkel innebar denna detalj apostasi och osynlighet.

8.Konjak

Vinet från Charante-regionen började sälja dåligt efter att det hundraåriga kriget slutade. Endast nederländska sjömän som seglade till Nordeuropa köpte det här vinet för sälja på sin slutdestination. Vinet kunde dock inte hålla sig fräscht under en så lång resa. Någon kom på tanken att transportera destillerat vin eftersom det var billigare och lättare att skicka. Det måste blandas med vatten för att få vin. Det visade emellertid att destillerat vin blev gott efter att det förvarats i fat av ek.

9. Standard windows spel

Det verkar som om de här spelen skapades för att döda tid.
Faktum är att de skapades med ett visst syfte. I början av 1990-talet  när världen hade sett Windows 3.0 visste många inte hur man skulle använda en datormus. Free Cell var tänkt att lära människor hur man använder en. Minesweeper skapades för att lära människor att använda vänster och höger knappar på en mus.

10. Den blåa delen av ett suddgummit.

Om du frågar någon, ”Vad används den blå delen av ett suddgummi till?” de kommer troligtvis säga att den är för att radera bläck från papper. Överraskande var det ursprungliga syftet med denna del helt annorlunda.

Först var det meningen att radera streck och text från tjockt papper. Den röda delen kunde ha lämnat fläckar på papperet, men den blå delen gjorde jobbet perfekt. Senare förstod tillverkarna att de kunde förvandla misstaget med den blå delen av ett suddgummi till en marknadsföringsstrategi. Från det ögonblicket kunde du hitta en bild på en penna på den blå delen av suddgummit.
källa